preskoči na sadržaj

Osnovna škola Viktorovac Sisak

Login
 

 

Nastava na daljinu

 

 

Digitalni školski list

Učenička zadruga

Učimo njemački jezik

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Proslava 70. godišnjice osnivanja OŠ Viktorovac
Autor: Dijana Marić, 22. 5. 2022.

U srijedu, 18. svibnja 2022., OŠ Viktorovac  sadržajnim je programom obilježila Dan škole i 70. godišnjicu osnivanja. Kako je navedeno u školskoj Spomenici, 1952. godine Savjet za prosvjetu i nauku Narodne Republike Hrvatske donio je odluku kojom se „radi odterećenja gimnazije, a s tim u vezi i podizanja kvalitete nastave u višim razredima gimnazije i osmogodišnjoj školi i radi boljeg iskorištavanja školskog prostora“ otvara II. narodna osmogodišnja škola koja će s radom početi u školskoj godini 1952./1953. Osnivanje II. narodne osmogodišnje škole 1952. godine smatra se početkom rada današnje Osnovne škole Viktorovac.

Program obilježavanja obljetnice  zajedničkog naziva „OŠ Viktorovac – od eksperimentalne do e-Škole“ obuhvaća niz aktivnosti koje se provode tijekom 2022. godine, a rezultat su rada djelatnika i učenika škole, kako u prošlosti, tako i danas. Uoči slavljeničke godine eksperimentalno je u školskoj knjižnici održana premijera interaktivne online predstave „Voda je život“ Kazališta DaSKa. Bio je to rođendanski dar školi nekadašnjih učenika, Nebojše i Gorana Borojevića.

Uslijedilo je objavljivanje digitalne publikacije za učenike „Vremeplov OŠ Viktorovac“ na hrvatskom i njemačkom jeziku kojoj je cilj bio upoznati učenike s prošlošću škole, ali i potaknuti ih na promišljanje o školi u budućnosti. Autorica publikacije je knjižničarka Iva Dužić, a za prijevod na njemački jezik zaslužan je Sandro Stojić, prof. Digitalnim publikacijama mogli su putem QR koda pristupiti svi posjetitelji izložbe „OŠ Viktorovac – od eksperimentalne do e-Škole“ koja je bila postavljena u školskoj blagovaonici prilikom obilježavanja Dana škole. Izložba je obuhvaćala prezentaciju fotografija, prigodne plakate i memorabilije iz školske i privatnih arhiva, a ponovno će biti postavljena prilikom promocije monografije OŠ Viktorovac koja je u pripremi i bit će predstavljena početkom školske godine 2022./2023.

Članice Likovne skupine i učiteljica likovne kulture Irina Đurić zaslužne su za svečano estetsko uređenje škole, a članovi Učeničke zadruge VikSi i učiteljica mentorica Željka Kleković Brajenović za prigodne slavljeničke suvenire.

Poseban dojam na posjetitelje je ostavila priredba koju je u dvorani Doma Rafinerije nafte Sisak izvelo osamdeset učenika glumaca, pjevača i plesača, a prikazala je vremensko putovanje desetljećima škole. Hvala ravnateljima i djelatnicima Glazbene škole Frana Lhotke i Doma kulture KKV na ustupljenom prostoru i ozvučenju programa koji su s učenicima uvježbali učitelji Elia Bratić, Anita Svilokos, Tatjana Matijević, Blaženka Krstičević, prof., Danijela Đukić, prof., Sandro Stojić i Iva Dužić, a nastao je prema prigodno napisanom tekstu.

Priredbu je prigodnim govorom otvorila ravnateljica OŠ Viktorovac Višnja Tadić, prof., a program su svojim prisustvom uveličali predstavnici učenika, predstavnici roditelja, učitelji, umirovljeni djelatnici i ravnatelji škole, ravnatelji i djelatnici sisačkih i gostujućih osnovnih i srednjih škola, predstavnici Grada Siska i ostali uzvanici.

Program obilježavanja Dana škole započeo je u jutarnjim satima kada su učiteljice razredne nastave za svoje učenike pripremile različite sportske i umjetničke aktivnosti. Polaznici Dramske skupine koje je pripremila učiteljica Ivana Rakas izveli su prigodnu predstavu za učenike razredne nastave.

Učenici predmetne nastave obilježili su Dan škole druženjem, plesom i sportskim aktivnostima koje su za njih pripremili učitelji u poslijepodnevnim satima.

Obilježavanje 70. godišnjice osnivanja škola će nastaviti i u narednom razdoblju prigodnim aktivnostima namijenjenima učenicima i djelatnicima škole, ali i široj publici.

Iva Dužić, knjižničarka

 

 

 


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju