preskoči na sadržaj

Osnovna škola Viktorovac Sisak

Login
 

 

Nastava na daljinu

 

 

Digitalni školski list

Učenička zadruga

Učimo njemački jezik

Produženi boravak
Produženi boravak
Dijana Marić / datum: 1. 9. 2019. 08:38

U školi je organiziran produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda.
Boravak radi od 7:30 do 16:30 sati.

Učiteljice:
Martina Buinac, Marina Marković Vukmirović, Kristina Pančić, Iskra Radošević

 


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u boravku tijekom mjeseca svibnja
Dijana Marić / datum: 15. 6. 2022. 08:36

Obilježili smo 4. svibnja Međunarodni dan vatrogasaca. Učenici su najprije razgovarali o djelatnostima i aktivnostima koje vatrogasci obavljaju, a zatim su to znanje proširili kratkom prezentacijom. Cijelu priču smo zaokružili prigodnim bojankama.

Budući da Majčin dan ove godine pada na nedjelju, obilježili smo ga u petak, 6. svibnja. Učenici su za svoje mame izradili bogate cvjetne bukete od kolaž papira.

9. svibnja obilježili smo eTwinning dan. eTwinning je platforma preko koje smo sudjelovali u brojnim projektima ove školske godine. Sudjelovali smo u aktivnosti planiranja i crtanja škole budućnosti.

11. svibnja smo konačno dočekali Svjetski dan pisanja pisama. Posljednjih mjesec dana smo se pripremali za projekt pod nazivom “Svjetski dan pisanja pisama/World letter writing day” Učili smo o pošti, crtali svoje poštanske markice, izrađivali kuverte, pisali pisma najprije prijateljima u razredu, a zatim i prijateljima iz cijele Hrvatske i Europe s kojima smo se povezali za potrebe projekta. Također su nam pristigla pisma koja su naši prijatelji iz različitih krajeva Hrvatske, Turske, Srbije, čak i daleke  Finske pisali našim učenicima. Silno su se obradovali otvaranju pisama, čitanju poruka i stjecanju novih prijatelja. Učenici su se okušali i u izradi plakata na temu Svjetski dan pisanja pisama. Učenici četvrtog razreda su sastavili tekst, a učenici prvog razreda su samostalno izabrali fotografije uz tekst i vizualno osmislili izgled plakata.

18. svibnja naša škola je slavila veliki 70. rođendan i ujedno proslavila Dan škole. Učenici su bili dio velike svečanosti te igrali natjecateljske štafetne igre na školskom igralištu.

20. svibnja prisjetili smo se zašto su pčele važne za održavanje života na Zemlji. Na Svjetski dan pčela pogledali smo kratku prezentaciju, razgovarali o utjecaju pčela na ekosustav te izradili pčelice od kolaž papira kojima smo ukrasili našu učionicu.

25. svibnja, na Međunarodni dan sporta, prigodno smo dan proveli u pokazivanju gimnastičkih umijeća, igranju graničara i učenju odbojke.

Tijekom cijelog mjeseca pripremani su materijali za projekt “Zadnji tjedan škole svi vole/Last week of school is so cool”. Učenici su sastavljali matematičke zadatke i pretvarali ih u qr kodove, kreirali društvene igre koje ćemo iskoristiti za ponavljanje gradiva prirode i društva, nudili ideje za veliku razrednu bojanku, i tako dalje. Više o tome saznat ćete tijekom zadnjeg tjedna nastavne godine!

Slobodno vrijeme smo uglavnom provodili na školskom igralištu u slobodnoj dječjoj igri, a danima kad je bilo ružnije vrijeme učenici su igrali Alias, kvizove kao što je Kahoot, upoznali sudoku, i imali likovne radionice uređivanja učionice ljetnim motivima.

Kako je sve to izgledalo možete vidjeti na priloženim fotografijama!

Vaše učiteljice Marina Marković Vukmirović i Iskra Radošević

 


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u boravku tijekom mjeseca travnja
Dijana Marić / datum: 6. 5. 2022. 19:47

Kao i svaki mjesec do sada, travanj smo otvorili zabavnim aktivnostima. Petak, 1. travnja proveli smo u šali i opuštenoj atmosferi kakva priliči Međunarodnom danu šale. Čitali smo šaljive priče iz časopisa koji se nalaze u našem kutku za čitanje, pričali smo viceve i gledali šaljive video snimke putem aplikacije YouTube.

Slobodno vrijeme većinom smo provodili na školskom igralištu. Igrali su timske igre i zabavljali se slobodnom dječjom igrom, kao što je izrada kula od blata, branje djetelina s četiri lista i slično.

2. travnja obilježen je Međunarodni dan dječje knjige. Razgovarali smo o omiljenim knjigama koje su učenici do sada pročitali. Čitali smo ulomke iz knjiga i razgovarali o pročitanome.

7. travnja bio je Svjetski dan zdravlja. Prisjetili smo se na koje sve načine možemo čuvati svoje zdravlje. Zdrava prehrana, održavanje osobne higijene i boravak na svježem zraku bili su načini održavanja zdravlja oko kojih smo se svi složili.

Posljednji dan prije proljetnih praznika proveden je opušteno i zabavno. Zahvaljujući lijepom vremenu većinu vremena proveli smo na otvorenom. Organizirali smo potragu za pisanicama u školskom dvorištu i pritom se odlično zabavili. Radi praktičnosti umjesto pravih pisanica korištene su teniske loptice.

Povratkom s praznika prihvatili smo se posla vezanog za eTwinning projekt Word letter writing day (Svjetski dan pisanja pisama.) Svaki dan je provedena druga aktivnost. Najprije su naučili nešto više o pošti, pisanju pisama i poštanskim markicama. Zatim su se učenici i sami okušali u pisanju pisama, koja smo za probu poslali svojim prijateljima u boravku. Imali smo i svog razrednog poštara. Ostale aktivnosti za projekt nastavljamo u svibnju.

Kako je sve to izgledalo možete vidjeti na priloženim fotografijama!

Vaše učiteljice Marina Marković Vukmirović i Iskra Radošević

 


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u boravku tijekom mjeseca ožujka
Dijana Marić / datum: 8. 4. 2022. 08:32

Ožujak je započeo na najzabavniji mogući način – maskenbalom! Po našoj školi 1. ožujka šetali su Batman, bubamara, princeza, jednorog, kauboj, vitez i mnogi drugi šaljivi likovi kojima smo se silno obradovali. Dan je protekao u smijehu i glumi.

Pridružili smo se još jednom eTwinning projektu pod nazivom “Calling for peace”. Cilj projekta je pozivati na mir za svu djecu diljem Europe i svijeta, posebno za djecu i ljude u Ukrajini, stoga aktivnosti u projektu učenicima pružaju osnovna znanja o kontekstu mira, lažnim vijestima, inkluziji, toleranciji i poštovanju ljudskih prava. Naš doprinos projektu bio je pisanje akrostiha (pjesme) o miru u kojoj prva slova stihova čitana odozgo prema dolje čine riječ Ukrajina. Druga aktivnost je bila likovna radionica – slikanje simbola mira u bojama Ukrajine.  Tim radovima šaljemo podršku djeci koja žive na područjima zahvaćenim ratom.

Obilježili smo Međunarodni dan žena razgovorom o značajnim ženama u našem okruženju i ženama koje imaju važnu ulogu u našem životu.

Upoznali smo se s urom i učili gledati na sat. Učenici sada znaju reći za koliko vremena idemo na doručak, ručak ili užinu i kada iz boravka kreću na nastavu.

Obilježili smo 14. ožujka Međunarodni dan rijeka. Prisjetili smo se koja je važnost rijeka za čovjeka i prirodni živi svijet. Učenici prvog razreda izradili su prikaz toka rijeka Odre, Kupe i Save kroz grad Sisak i nacrtali što nam sve rijeke omogućavaju (pitku vodu, osvježenje, navodnjavanje polja, pojila za životinje…). Učenici četvrtog razreda za to vrijeme su istražili na internetu osnovne činjenice o sisačkim rijekama i napisali važne podatke za pano.

Dan očeva je bio 19. ožujka, tako da smo tijekom tog tjedna uvježbavali pjevanje pjesme “Tata”. Snimili smo izvedbu pjesme i snimku priložili uz čestitku očevima.

Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, učenici su sudjelovali u likovnoj radionici "Neobične proljetnice". Tehnika je bila flomaster, a zadatak je bio nacrtati proljetno cvijeće kakvo nikad ne bismo vidjeli u prirodi.

Na Svjetski dan poezije, 22. ožujka, posjetila nas je naša školska knjižničarka. Održala je literarnu radionicu na kojoj su primarne aktivnosti bile čitanje i analiza pjesama kroz igru i šalu.

28. ožujka obilježili smo Svjetski dan kazališta. Razgovarali smo pojmovima vezanim za kazalište. Definirali smo što je to kazalište, glumci, pozornica, rekviziti i scena. Imali smo radionicu osmišljavanja vlastitih kratkih igrokaza. Učenici su podijeljeni u grupe te su zajedno osmislili kratki igrokaz. Likovi igrokaza su im zadani, nasumično su izvlačili papiriće na kojima su pisale riječi poput: dječak, djevojčica, pas, jež, sunce i slično. Zatim su sa zadanim likovima osmislili priču. Na posljetku su igrokaze odglumili u učionici pred ostalim učenicima u boravku.

Kada nismo obilježavali važne datume ponavljali smo nastavno gradivo, vježbali čitanje i pisanje te čitanje s razumijevanjem.

Kako je sve to izgledalo možete vidjeti na priloženim fotografijama!

Vaše učiteljice Marina Marković Vukmirović i Iskra Radošević

 


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u boravku tijekom mjeseca veljače
Dijana Marić / datum: 3. 3. 2022. 08:29

Veljača je bila puna novih igara i zabavnih aktivnosti. Igrali smo grupne igre, primjerice “Šalji dalje s kvačicama”. Učenici su stali u krug i u rukama su imali svatko po jednu kvačicu za rublje. Koristeći se isključivo kvačicama slali su između sebe različite komade papira. Počeli su većim, debljim komadom kartona, pa zatim tanji papir za printanje, a na posljetku tanki komadić papirnate maramice. Ovom igrom se vježbala motorika, strpljenje, ali i suradnja s prijateljima.

Također su igrali glazbene igre, primjerice “Skriveni predmet”. Pravila su slična igri “Toplo hladno”. Jedan od učenika u učionici sakrije dogovoreni predmet, u našem slučaju lopticu. Drugi učenik ga traži, dok ga ostali učenici iz skupine usmjeravaju pjevanjem dogovorene pjesme. Kada je udaljen od predmeta pjevaju tiho, a što se više približi pjevaju sve glasnije.

Prvu polovicu mjeseca proveli smo u pripremama za blagdan Valentinovo. Ukrašavali smo učionicu prigodnim motivom srca i imali likovne radionice. Izradili smo i čestitke za voljene osobe. Naslovnicu su ukrasili po vlastitom izboru, a unutar čestitki su napisali poruku osobi koju vole – roditeljima, prijatelju, baki ili djedu, a neki čak i simpatiji.

Obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas. Iskoristili smo časopise koje imamo u našem kutku za čitanje. Svatko od učenika je izabrao jedan kraći tekst po vlastitom izboru i imali su 15 minuta da ga uvježbaju čitati naglas. Zatim su svi redom čitali naglas pred ostalim učenicima, pritom pazeći na vrednote govorenoga jezika.

Dana 14. veljače obilježili smo dva važna datuma. Valentinovo i Stoti dan škole. Proslavili smo odrađenih sto nastavnih dana ove školske godine. Sve aktivnosti su bile u znaku broja sto. Imali smo likovnu radionicu – Ja sa sto godina. Nacrtali su kako zamišljaju da bi izgledali sa sto godina. Na školskom igralištu smo se razgibali izvodeći stotinu vježbi! Napravili smo deset čučnjeva, deset skokova na jednoj nozi, pa deset skokova na drugoj nozi i tako dalje. Učenici su zapisali na papire sve što im je rečeno sto puta i te odgovore smo sastavili u zajedničku knjigu. Na poslijetku su svi dobili diplomu za 100 uspješno odrađenih dana u školi!

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica obilježava se posljednje srijede svake veljače. Budući da smo u to vrijeme na zimskom odmoru i nemamo nastavu, u našoj školi je obilježen 18. veljače, posljednjeg petka prije odmora. Ispričali smo učenicima o događaju zbog kojeg su danas u školi brojni odjenuli baš ružičaste majice. Izradili smo zajednički plakat s porukama kako se treba odnositi prema vršnjacima. Odlučili su se za riječi poput: pomoći, slušati, paziti, uvažavati, itd. Na plakatu je svatko od učenika 1. i 4. razreda ostavio otisak svog dlana kao obećanje da će se toga pridržavati.

Kako je sve to izgledalo možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Fotografije u prilogu!

Vaše učiteljice Marina Marković Vukmirović i Iskra Radošević

 


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u boravku tijekom mjeseca siječnja
Dijana Marić / datum: 7. 2. 2022. 09:26

U siječnju smo se zatekli u izolaciji, ali to nas nije omelo u planu da se dobro zabavimo i nešto naučimo. Povratkom u školske klupe produženog boravka otvarali smo božićne poklončiće koje smo dobili od našeg “boravka prijatelja”, Osnovne škole Eugena Kvaternika. Dobili smo kreativne, ručno izrađene čestitke i paketiće sa slasticama. Poklonima smo se silno obradovali i zahvalili našim novim prijateljima.

Dana 14. siječnja 2022. obilježili smo Međunarodni dan šešira. Upoznali smo se s povijesnim značajem šešira i ulogom različitih pokrivala za glavu. Koliko može biti važna kaciga u poslu vatrogasca ili šešir za poljoprivrednika. Ali smo se i nasmijali raskošnim šeširima kakve nose dame na britanskom dvoru. Okušali smo se u izradi papirnatih šešira origami tehnikom. Zatim smo te iste šešire ukrasili omiljenim motivima. Na kraju smo se zabavili igrajući igru Memori izrađenu od parova različitih zanimanja i odgovarajućih pokrivala za glavu. Primjerice: farmer – slamnati šešir, kralj – kruna, građevinski radnik – žuta kaciga, i sl.

Obradovalo nas je i nekoliko lijepih, sunčanih dana koje smo proveli na školskom igralištu. Poigrali smo badminton i okušali se u bacanju lopte na koš.

Slobodno vrijeme smo rado ispunjavali igrom Alias. Potrebno je zadani pojam objasniti ostalim igračima bez da se kaže korijen te riječi. Učenik koji pogodi pojam objašnjava sljedeći zadani pojam. Za učenike prvog razreda to je bila odlična vježba čitanja, promišljanja i brzog reagiranja.

Krajem mjeseca održali smo likovnu radionicu kao pripremu za blagdan Valentinovo. Izrađivali smo srcolike životinje tehnikom kolaž papira. Svi dijelovi naših životinja: glava, uši, nos, noge – sve je u obliku srca. Kako je sve to izgledalo možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Fotografije u prilogu!

Vaše učiteljice Marina Marković Vukmirović i Iskra Radošević

 


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u boravku tijekom mjeseca prosinca
Dijana Marić / datum: 3. 1. 2022. 18:51

Ho, ho, ho, čestit Božić i sretna Nova godina!

Prosinac u produženom boravku bio je u znaku priprema za blagdane.

Nestrpljivo smo odbrojavali dane do Božića uz pomoć našeg šaljivog adventskog kalendara. Svaki dan je novi učenik ili učenica umetnuo odgovarajući geometrijski oblik u šupljikavu bradu Djeda Mraza.  Ukrašavali smo čizmice za Svetog Nikolu. Jednostavna tehnika drvenih bojica na papiru pružila je učenicima veliku slobodu u biranju motiva te omogućila nizanje motiva različitim ritmom i ponavljanje geometrijskih oblika.

Nekolicinu ljepših dana proveli smo na otvorenom igrajući graničar i nogomet. Onih tmurnijih i hladnijih dana zabavili smo se u učionici. Slušali smo božićne pjesme i audio priče. Stariji učenici 4. razreda naučili su svoje mlađe prijatelje kako se igra gumi – gumi. Budući da se nismo mogli fizički kretati vani, imali smo zabavne tjelovježbe u učionici boravka.

Povezali smo se s učiteljicom iz produženog boravka Osnovne škole Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. Postali su naš “boravak prijatelj”. Izrađivali smo im gipsane ukrase kao božićne poklončiće. Također smo im oslikali i ispisali personalizirane čestitke. Sve zajedno smo spakirali (uz pokoji slatkiš), pa zamolili Djeda Mraza da im odnese poklone za Božić.

Tradicionalno, pšenica se sije na Svetu Luciju, 13. prosinca. Mi smo je u boravku posijali nešto ranije kako bismo stigli uživati u njoj prije praznika. Učenici su napravili mješavinu zemlje i piljevine u koju su posijali namočena zrna pšenice. Dio smo iskoristili za izradu veselih božićnih čudovišta. Koristeći najlonske čarape oblikovali smo im glave, iz kojih pšenica raste umjesto kose. Naši razredni ekolozi bili su zaduženi za svakodnevno prskanje pšenice vodom kako bi ju održali vlažnom i zdravom.

Tijekom cijelog mjeseca pripremali smo se za božićnu priredbu. Na početku smo dodijelili uloge i osmislili kostime. Zatim smo izrađivali kostime od kartona i hamer papira te ih oslikali akrilnim bojama. Budući da zbog epidemioloških mjera nismo bili u mogućnosti održati priredbu u prostorijama škole, odlučili smo cijelu priredbu snimiti i objaviti. Danima su uvježbavali uloge te isprobavali igrokaze i recitacije. Naposljetku su svi nastupi pojedinačno snimljeni te montirani u jednu online priredbu.

U zadnjem tjednu prije zimskih praznika okitili smo improvizirani bor na panou učionice boravka. Koristili smo ručno rađene ukrase nastale decoupage tehnikom. Kako je sve to izgledalo možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Vaše učiteljice Marina Marković Vukmirović i Iskra Radošević

Fotografije u prilogu!


[OPŠIRNIJE]Božićna priredba produženog boravka
Dijana Marić / datum: 26. 12. 2021. 13:34

*Poveznica na fotografiji ili Božićna priredba produženog boravka!


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u boravku tijekom mjeseca studenoga
Dijana Marić / datum: 2. 12. 2021. 15:27

Studeni je u produženom boravku bio pun igre i kreativnosti.

Počeli smo uređivati učionicu zimskim motivima. Izrezivali smo pahuljice od papira. Tehnikom kolaž papira dočarali smo zimsku noć u gradu. Pripremili smo adventski kalendar popraćen prigodnom pjesmicom u autorstvu naše učiteljice Marine. Opremili smo poseban kutak za čitanje koji će zasigurno vrijeme za odmor učiniti ugodnijim. Napunjen je knjigama, slikovnicama, časopisima, bojankama, društvenim igrama i puzzlama.

Obilježili smo i neke važne datume:

9. studenog, na Svjetski dan izumitelja učenici su se okušali u izumiteljskom poslu. Osmislili su vlastite mobilne aplikacije za koje smatraju da bi nam olakšale život. Moramo priznati da bi aplikacija koja putem kamere analizira izvedbu nogometnog trika i daje savjete za poboljšanje zaista bila od iznimne koristi. A to je samo jedna u moru originalnih inovacija.

11. studenog smo obilježili Svjetski dan origamija. Upoznali smo se s tehnikom te kratko prošli kroz povijest nastanka i razvoja origamija. Učenici su bili oduševljeni vidjevši koje sve oblike je moguće postići naizgled jednostavnim savijanjem i oblikovanjem jednog komada papira. Na kraju smo se i sami okušali u origami tehnici izradom papirnatog labuda. Naučili smo da je ipak potrebno mnogo truda, preciznosti i strpljenja.

Ususret Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenog odali smo počast hrabrim braniteljima i žrtvama rata paljenjem ručno izrađenih lampiona.

Na svjetski dan televizije 21. studenog razgovarali smo o povijesti televizije i njenom značaju za nas. Učenici su nacrtali  prizor iz svojih omiljenih televizijskih emisija i crtanih filmova. Dan smo zaključili zajedničkim gledanjem animiranog filma u već nam poznatom kinu.

Mjesec smo završili jednom od najdražih tema – krznenim prijateljima.  30. studenog obilježili smo Svjetski dan kućnih ljubimaca. Nakon iscrpnih opisa i razgovora o ljubimcima učenici su nacrtali svog ljubimca, a oni koji ne posjeduju ljubimca nacrtali su kakvog ljubimca bi voljeli imati. Tako su se, između psića, mačaka, ptica i ribica na panou našli čak i lav te albino piton. 

Osim zajedničkih organiziranih aktivnosti, važan dio boravka je i slobodno vrijeme za odmor i igru. Maksimalno smo iskoristili zadnje tople dane za igru na otvorenom uz nogomet, preskakanje užeta, gumi-gumi, ledenu kraljicu, branje djetelina i vječiti favorit – graničar. One tmurnije, kišne dane su proveli uz društvene igre, puzzle, karte Uno, šah, kocke i lutkice.

Fotografije u prilogu!

Vaše učiteljice Marina Marković Vukmirović i Iskra Radošević

 


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u boravku tijekom listopada
Dijana Marić / datum: 8. 11. 2021. 12:20

Listopad je u boravku bio obilježen različitim zabavnim, a ujedno i korisnim aktivnostima. 

Učenicima su dodijeljene posebne dužnosti koje će nam druženje u produženom boravku učiniti ugodnijim. Redari, šefovi garderobe, ekolozi, učiteljičini asistenti, voditelji igara i ured za urednost dužnosti su prihvatili jako ozbiljno i s veseljem.
Ponavljali smo nastavne sadržaje obrađene na nastavi kako bi što bolje savladali gradivo i bili spremni za pisane provjere. 

Obilježili smo važne datume: 
2. listopada 2021. razgovorom smo se upoznali s Međunarodnim danom nenasilja. Zaključili smo što sve spada u nasilje te crtali vlastite superheroje koji su imali razne moći poput širenja ljubavi, čuvanja sve djece svijeta, a našla se tu i super seka.
15. listopada 2021. obilježili smo Međunarodni dan bijelog štapa. Pojasnili smo naziv dana te kako pristupiti slijepim osobama i olakšati im svakodnevne aktivnosti. Razgovarali smo o psima vodičima i pogledali animirani film "Pas vodič". Kroz igre smo približili učenicima kako se slijepi služe dodirom. Zatvorenih očiju izvlačili su predmete iz torbe i pogađali o kojem je predmetu riječ. Upoznali smo se s pismom slijepih osoba. Svi su se okušali u pisanju svog imena Brailleovim pismom, a oni stariji su prevodili poruke napisane brajicom.
20. listopada 2021. obilježili smo Dan jabuka. Razgovorom smo zaključili zašto jabuka zaslužuje titulu kraljice voća, prisjetili se poznatih izreka o jabukama i njihovog značenja te rješavali listić na temu jabuka.

Mjesec smo završili na najzabavniji način obilježavajući 29. listopad 2021. Svjetski dan animiranog filma. Dio prostora boravka pretvoren je u kino dvoranu. Nakon što smo razgovarali o pristojnom ponašanju u kulturnim ustanovama, improviziranim vlakom doputovali smo u kino. Na ulazu smo dali karte na pregled. Nakon što su se svi udobno smjestili uz svoje grickalice započela je projekcija filma Dama i skitnica.

Kako je to sve bilo dočarat će vam priložene fotografije.

Vaše učiteljice Marina Marković Vukmirović i Iskra Radošević 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju