MALI PEKARI
16. listopad je svjetski Dan hrane. Obilježavamo ga svake godine i zahvaljujemo zemlji za plodove koje nam daje. Unašem razredu imali smo radionicu na temu: "Mi smo pekari". Učiteljica je bila odjevena kao pekarica. Na glavi je imala bijelu pekarsku kapu, a pregača joj je bila izglačana.
Zamijesila je tijesto. Već nam je svima poznato koje namirnice trebamo za izradu tijesta: brašno, kvasac, mlaka voda ili mlijeko. Uživala sam gledajući kako je učiteljica - pekarica to radila. Kada se tijesto odmorilo i dovoljno diglo, počeli smooblikovati kiflice. Zalagali smo se i oponašali odrasle. Obavljali smo to vrlo uspješno. Grupa učenika i učiteljica - pekarica, fotografirani su za WEB stranicu naše škole. Poslagali smo djelo naših ruku i odnijeli u školsku kuhinju na pečenje.
Dok su kiflice bile na pečenju, razgovarali smo o kruhu, o hrani i objašnjavali stare izreke kao npr.: Kruh sa sedam kora; Dobar kao kruh; Doći do svog kruha; Tko tebe kamenom, ti njega kruhom...
U razgovoru nam je vrijeme brzo prošlo. Peciva su ispečena. Učionicom se proširio primamljiv miris svježe pečenog peciva. Poslužili smo se njime i uživali u jelu.
Sara Stojić, 4. c
![]() |
Mali pekari |